July 27, 2021
Portali Shprehja

Si të thyeni ciklin e të menduarit negativ?

Sa më shumë që e lejojmë veten të mendojmë negativisht, aq më shpesh do të kemi mendime negative dhe aq më e vështirë do të jetë të thyejmë ciklin, shkruan PsychologyToday.

Por të menduarit pozitivisht gjatë gjithë kohës nuk është zgjidhja për të pushtuar mendimin negativ. Është e mundur që të keni më pak mendime negative dhe t’i riformuloni ato në mënyrë që të jenë më realist, transmeton lajmi.net.

Strategjitë që do të sugjeroj bëjnë të mundur që të jesh realist, të jesh njerëzor dhe të mbetesh me shpresë gjatë rrethanave të vështira.

Çelësi për të mbajtur nën kontroll të menduarit negativ në mënyrë që të mos kthehet në një qëndrim negativ ndaj jetës është që së pari të njohim se mendimet negative, pesimiste ose kritike janë një përvojë tipike për shumicën e njerëzve.

Të qenit i fortë me veten tonë nuk është zgjidhja, as nuk vjen me një alternativë pozitive për çdo mendim negativ që kemi. Nëse kemi pasur një ditë të tmerrshme, është në rregull të themi se ishte një ditë e ashpër.

Sidoqoftë, nëse vini re se shumica e të menduarit tuaj kohët e fundit ka qenë negativ dhe se po bëhet gjithnjë e më e vështirë të jesh shpresëdhënës ose optimist, mund të jetë koha të përpiqesh t’i vësh mendimet e tua në perspektivë. Ju nuk doni të zbutni çdo situatë duke gjetur aspektet negative dhe duke u përqendruar në to.

Ndonjëherë, kur lejojmë që mendimet negative të na konsumojnë, bëhet më e vështirë të kënaqemi, të jemi të mirë me të tjerët dhe të jemi mirënjohës për përvojat tona. Më poshtë janë disa sugjerime për të mbajtur nën kontroll mendimin negativ:

  1. Lërini mendimet negative të vijnë e të shkojnë.

Lejojini vetes të keni mendime negative. Përmbahuni nga përgjigja e të thënit se nuk duhet të mendoni ashtu. Pranojeni mendimin dhe më pas lëreni të shkojë. Mendimet tuaja nuk ju përcaktojnë ju ose rrethanat tuaja. Disa njerëz i vizualizojnë mendimet e tyre si tullumbace që largohen menjëherë pasi t’i kenë. Ne nuk duhet t’i japim secilit mendim peshë të barabartë ose ta lëmë atë të përcaktojë çdo situatë të ardhshme.

  1. Jini proaktiv në mirënjohje.

Pavarësisht se çfarë dite po kaloni, gjeni kohë të mendoni për disa gjëra që vlerësoni. Mund të jetë diçka aq e vogël sa filxhani i kafesë që po pini ose fakti që është e premte. Praktikimi i mirënjohjes kur nuk jeni duke luftuar do t’ju lejojë të mbani mend atë për të cilën ishit mirënjohës nëse kohët vështirësohen.

  1. Shmangni të menduarit gjithçka ose asgjë.

Mendimi absolut na pengon të marrim secilën situatë siç vjen. Përdorimi i shpeshtë i fjalëve si “kurrë” ose “gjithmonë” na e bën të vështirë të kujtojmë se gjërat mund të ndryshojnë me kalimin e kohës. Në vend të kësaj, përdorni fjalë të tilla si “shpesh” ose “herë pas here”.

  1. Menaxhoni pritjet tuaja.

Shpesh, ne presim që gjërat të funksionojnë në një mënyrë dhe kur kjo nuk ndodh ne jemi të zhgënjyer, gjë e cila është plotësisht e kuptueshme. Kjo është arsyeja pse ne nuk duhet të vendosim shumë pritje specifike në një rezultat që me të vërtetë nuk mund ta parashikojmë. Ne nuk e dimë nëse marrëdhëniet do të funksionojnë. Ne nuk e dimë nëse një punë do të jetë mundësia e duhur për ne. Gjërat mund të duken sikur po shkojnë mirë dhe pastaj diçka ndryshon. Ne jemi më pak të përgatitur për surpriza kur kemi një grup të paramenduar të ideve se si do të dalë diçka.

Lejimi i vetes për të ndjerë çdo emocion, pa e shtyrë atë, do të thotë që edhe kur jemi të zhgënjyer, ne e dimë se do të jetë në rregull. Të ndjehesh i lënduar, i trishtuar ose skeptik për një situatë nuk do të thotë që nuk mund t’i mbijetojmë asaj. Lërini mendimet tuaja të ekzistojnë, uluni me to dhe jini të qëllimshëm në njohjen e gjërave pozitive në jetën tuaj. Ju do të filloni të vini re se mund të përballoni gjithçka dhe se mendimi juaj negativ do të jetë nën kontroll. /Lajmi.net/

Të Ngjajshme

Çfarë të bëni kur nuk jeni të motivuar për asgjë

admin

Përmbytjet ‘pushtojnë’ Londrën, uji vërshon në metro

admin

Disa veprime të çuditshme që mund t’ju bëjnë të digjni aq kalori sa vrapi

admin

Leave a Comment