October 1, 2023
Portali Shprehja

Sjellje toksike që vret marrëdhënien tuaj

Marrëdhëniet në dukje të bukura dështojnë për shkak të sjelljes toksike të njërit ose të dy partnerëve.

Ndonjëherë ne as nuk jemi të vetëdijshëm për sjelljen negative që kemi derisa të arrijmë kufijtë ekstremë.

“Kur punoj me çifte, unë do të përkufizoja marrëdhëniet toksike si ato në të cilat ka modele të qëndrueshme të sjelljes së dëmshme që ndodhin midis dy njerëzve,” shpjegon Grace Choi, një terapiste martese dhe familjare, sipas HuffPost.

Këto modele të pashëndetshme shfaqen kur njëri nga partnerët ndihet i pasigurt, i pambështetur ose i papranuar – apo edhe i sulmuar ose i kontrolluar.

“Ajo që shpesh kontribuon në ‘toksicitetin’ në një marrëdhënie është kur njëri ose të dy partnerët nuk marrin përgjegjësi për sjelljen e tyre. “Këto marrëdhënie mund të riparohen, por kërkon kohë dhe angazhim nga të dy njerëzit”, thotë Choi.

Si të dalloni shenjat e sjelljes toksike në një marrëdhënie?

Ju nuk komunikoni hapur

Ka disa sjellje që mund të tregojnë se jeni një partner toksik. Një shembull është se ju nuk mund të komunikoni hapur. Edhe pse tingëllon si një klishe, është e vërtetë, komunikimi është çelësi i një marrëdhënieje të shëndetshme. Nëse refuzoni të angazhoheni në një komunikim të shëndetshëm ose përpiqeni të përmirësoni aftësitë tuaja të komunikimit – ju po sjellni toksicitet në marrëdhënie.

Emocionet negative ju përpijnë

Kushtojini vëmendje çdo ndjenje negative që mund të lindë dhe se si ato ndikojnë tek ju. Në një marrëdhënie toksike, ndjenjat e dashurisë dhe admirimit zëvendësohen nga ndjenjat e pakënaqësisë, xhelozisë dhe vetëvlerësimit të ulët. Emocionet si xhelozia ushqehen nga mungesa e vetëvlerësimit ose frika nga braktisja. Gjithashtu, emocionet e patrajtuara mund të çojnë në modele të sjelljes toksike.

Keni pritshmëri të pashprehura

Shumica prej jush kanë pasur momente kur keni ndjerë se partneri juaj duhet të dijë se çfarë ju nevojitet pa pasur nevojë të pyesni? Mundohuni të kuptoni se ju dhe partneri juaj sjellni përvoja të ndryshme në marrëdhënie, kështu që nevojat dhe dëshirat tuaja nuk ka gjasa të jenë të njëjta.

Ju dëshironi kontroll të plotë

Dëshira për të qenë nën kontroll në një marrëdhënie është një ndjenjë normale, por kur kjo ndjenjë nuk kontrollohet, mund të çojë në modele sjelljeje toksike ose të dëmshme në marrëdhënie. Mendoni nëse kjo e bën palën tjetër të ndihet e bllokuar në marrëdhënie.

.

Të Ngjajshme

“Shtator i zi” në Suedi, shpërthen sërish dhuna e bandave

Industria e prodhimit të çelikut në Europë në rrezik

Dita botërore e të moshuarve

Leave a Comment