November 28, 2022
Portali Shprehja

Studiuesit kanë krijuar një model të “gruas të së ardhmes”: Ja si mund të duken njerëzit në 800 vjet e ardhshme?

Studiuesit kanë krijuar një model grotesk të quajtur Mindy, i cili sipas tyre ofron një paraqitje të shkurtër të asaj se si mund të duken njerëzit në më pak se 800 vjet, si rezultat i teknologjisë.

Modeli u krijua si një mënyrë për të vizualizuar se si teknologjia ndikon në trupin tonë. Në foto shihet “gruaja e së ardhmes” e përkulur, me qafë të gjerë, me duar në formë kthetra dhe madje edhe qepalla të dyfishta.

 

 

 

“Ne mblodhëm kërkime shkencore dhe opinione ekspertësh mbi këtë temë, përpara se të punonim me një projektues 3D për të krijuar një njeri të ardhshëm, trupi i të cilit ka ndryshuar fizikisht për shkak të përdorimit të vazhdueshëm të telefonave inteligjentë, laptopëve dhe pajisjeve të tjera teknologjike”, shpjegojnë studiuesit.

Ata thonë se vite të tëra shikimi në telefonat tanë inteligjentë dhe ekranet e kompjuterit do të rezultojë në qëndrim të përkulur dhe duart tona do të bëhen përgjithmonë në formë kthetra nga mbajtja e vazhdueshme e telefonave tanë.

 

 

 

“Mënyra se si i mbajmë telefonat tanë mund të shkaktojë tension në pika të caktuara kontakti, duke shkaktuar sindromën e tunelit kubital,” thotë Dr. Nikola Djordjevic nga Med Alert Help.

“Mbajtja e bërrylave të përkulura për periudha të gjata kohore – zakonisht duke mbajtur telefonin – mund të zgjasë nervin prapa bërrylit dhe të ushtrojë presion mbi të”, shtoi ai.

“Kur jeni duke punuar në një kompjuter ose duke parë telefonin tuaj, muskujt në pjesën e pasme të qafës tuaj duhet të tkurren për të mbajtur kokën lart,” shpjegon një tjetër shkencëtar, K. Daniel Reeve pse modelja është jashtëzakonisht e kërrusur.

 

 

 

“Sa më shumë të shikoni poshtë, aq më shumë do të punojnë muskujt tuaj për të mbajtur kokën lart. Këta muskuj mund të lodhen dhe të lëndohen tepër nga shikimi i telefonave inteligjentë dhe tabletëve ose nga kalimi i pjesës më të madhe të ditës së punës para një kompjuteri”, shton ai.

 

Shkencëtarët gjithashtu “përfshinë” një kafkë më të trashë dhe një tru më të vogël, si dhe një qepallë të dytë në modelin Mindy.

“Njerëzit mund të zhvillojnë një qepallë më të madhe të brendshme për të parandaluar ekspozimin ndaj dritës së tepërt, ose lentet e syrit mund të evoluojnë për të bllokuar dritën blu hyrëse, por jo dritat e tjera me gjatësi vale të lartë si jeshile, e verdhë ose e kuqe,” përfundoi ai. Kasun Ratnayake i Universiteti i Toledos.

.

Të Ngjajshme

Transportuesit privat do të bllokojnë nesër udhëkryqin te “Mavrovasja” me 30 autobusë

Bie bora e parë në Strazhë

admin

Shumë zanate janë drejt zhdukjes

Leave a Comment