September 29, 2023
Portali Shprehja

Sulmet e shpeshta kibernetike, AKE me rekomandime për qytetarët e Maqedonisë së Veriut

Lidhur me sulmet e shpeshta kibernetike në vend dhe rajon, Agjencia për komunikimeve elektronike dhe Qendra kombëtare për përgjigje të incidenteve kompjuterike (MKD-CIRT) rekomandojnë organizatat nga sektori publik, qeveritar dhe privat për të kryer vlerësim të sigurisë në sistemet  dhe shërbimeve të tyre TIK dhe të implementojnë dhe zbatojnë masa dhe procedura parandaluese për mbrojtje kundër sulmeve dhe incidenteve kibernetike.

Nga AKE-ja theksojnë se gjëja më e rëndësishme për organizatat është që të sigurojnë që të vendosen bazat e sigurisë kibernetike që të mbrohen punonjësit e tyre, shfrytëzuesit e shërbimeve, informacioneve, pajisjeve, rrjeteve dhe sistemeve. Theksojnë aktivitete të cilat kanë për qëllim që organizata të sigurohet se janë vendosur dhe funksionojnë në mënyrë të drejtë kontrollet bazë për higjienë dhe siguri kibernetike.

AKE-ja tregon edhe në gjithashtu nevojën e përdorimit të një shërbimi për kontrollin e jashtëm të sigurisë kibernetike të aplikacioneve në internet (skanimi i jashtëm i faqeve të internetit). Ai shërbim është falas për operatorët e rrjeteve dhe shërbimeve publike të komunikimit elektronik, organizatat e sektorit publik dhe qeveritar dhe operatorët e infrastrukturës kritike në vend. Me këtë shërbim, organizata do të marrë një raport për dobësitë e gjetura në faqet e saj të internetit që kriminelët mund t’i shfrytëzojnë, si dhe udhëzime se si t’i rregullojnë ato. Më shumë rreth shërbimit në:  https://mkd-cirt.mk/usluga-za-proverka-na-veb-aplikacii/.

Për ngritjen e ndërgjegjësimit publik për rëndësinë e sigurisë kibernetike dhe për të edukuar punonjësit, Agjencia sugjeron ndjekjen e trajnimeve bazë falas online për sigurinë kibernetike për punonjësit dhe menaxherët, të cilat janë të disponueshme në portalin arsimor MKD-CIRT në: https: //lms. mkd-cirt.mk/. Trajnimet janë në dispozicion në gjuhën maqedonase dhe shqipe.

Agjencia për komunikime elektronike apelon tek MKD-CIRT që të raportojë për incidente kibernetike dhe mesazhe dhe aktivitete të dyshimta në postën elektronike: Info@mkd-cirt.mk.

Të Ngjajshme

Sveçla: Po hetohet përfshirja e mundshme e Rusisë në sulmin në Banjskë

A mund të ndikojë shtatzënia në shëndetin kardiovaskular?

Akullnajat e Zvicrës në dy vitet e fundit janë shkrirë me 10 për qind

Leave a Comment