May 16, 2021
Portali Shprehja

Tetë luanë në Indi konfirmohen me COVID-19

Ky është rasti i parë i luanëve ose ndonjë kafshe tjetër që testohet pozitivisht në një kopsht zoologjik indian.

Mostrat e tyre u testuan nga Qendra për Biologjinë Celulare dhe Molekulare (CCMB) me qendër në Hyderabad.

Mostrat e katër luanëve meshkuj dhe katër femra u dërguan në CCMB më 19 prill pasi ata treguan simptoma duke përfshirë ethe. Testet RT-PCR dolën të jenë pozitive për COVID-19.

“Luanët po shërohen mirë dhe po ushqehen siç duhet. Ne kemi ndarë PSO-të me kopshtin zoologjik, të cilëve u kërkohet të ndjekin ndërsa ushqehen dhe kujdesen për të egra, “tha Rakesh Mishra, drejtori i CCMB për India Today.

Kjo është hera e parë në Indi që zbulohet transmetimi i virusit te kafshët përmes njeriut. CCMB u shkroi autoriteteve përkatëse për të mbledhur jashtëqitje të mostrave të kafshëve.

“Tani ne jemi duke zhvilluar një metodë për të provuar mostrat e jashtëqitjeve të tyre. Kjo metodë do të ishte e dobishme në të ardhmen pasi çdo herë që nuk është e mundur të mblidhen mostra të pështymës nga kafshët e egra,”tha Rakesh Mishra.

Mishra tha se këto kafshë duhet të jenë infektuar përmes stafit që ruan kopshtin zoologjik. Një zyrtar i lartë i kopshtit zoologjik tha që ata vazhdojnë të dërgojnë mostrat e kafshëve në CCMB herë pas here për analiza.

Zyrtari më tej tha se mostrat nga kafshët e egra do të mblidheshin ose me metodën e “shtrydhjes së kafazit” ose duke i qetësuar ato.

Në metodën e “shtrydhjes së kafazit”, kafsha është e mbyllur në një kafaz pa ndonjë hapësirë në mënyrë që ajo të mos lëvizë ose të rezistojë gjatë marrjes së mostrave.

Më 1 maj, Ministria e Mjedisit lëshoi urdhra për mbylljen e të gjitha parqeve të kopshteve zoologjike dhe vendeve të shenjta të kafshëve në shtet.
Sipas një deklarate zyrtare nga CCMB, analizat e mostrave zbuluan se infeksioni nuk ishte shkaktuar nga ndonjë variant shqetësimi.

Tetë luanët janë izoluar nën kujdesin e duhur dhe është siguruar trajtimi i nevojshëm, thanë zyrtarët.

Masat parandaluese tashmë ishin në fuqi për të gjithë stafin e kopshtit zoologjik. Kopshti zoologjik është mbyllur për vizitorët për të shmangur kontaktet minimale të jashtme.

Bazuar në përvojën me kafshët e kopshtit zoologjik gjetkë në botë që përjetuan SARS-COV2 pozitiv vitin e kaluar, nuk ka asnjë provë faktike që kafshët mund të transmetojnë sëmundjen te njerëzit, thanë autoritetet.

Të Ngjajshme

Afër detit, afër mbretit! Këto janë gjithë arsyet pse na qetëson plazhi

admin

Indianët po përdorin bajga lope për të mos u infektuar me Covid-19

admin

Priftërinjtë gjermanë sfidojnë Vatikanin; bekojnë çiftet homoseksuale

admin

Leave a Comment