August 11, 2022
Portali Shprehja

Toka filloi të rrotullohej më shpejt se kurrë

Planeti Tokë ka regjistruar ditën e saj më të shkurtër që kur shkencëtarët filluan të përdorin orët atomike për të matur shpejtësinë e rrotullimit të saj.

Por komploti trashet akoma më shumë, pasi Toka në të vërtetë po rrotullohet më shpejt se më parë dhe së fundmi regjistroi një kohë që ishte koha më e shpejtë që shkencëtarët kishin parë ndonjëherë.

Më 29 qershor 2022, Toka përfundoi një rrotullim për 1,59 milisekonda më pak se rrotullimi i saj i zakonshëm 24-orësh, duke vendosur nga ana tjetër rekordin për ditën më të shkurtër – dhe të fundit në një seri rekordesh shpejtësie për planetin tonë që nga viti 2020.

Shkencëtarët filluan të bënin matje të sakta ditore të rrotullimit të Tokës në vitet 1960, duke përdorur orët atomike. Këto funksionojnë duke përdorur frekuencat e rezonancës së atomit për të monitoruar kohën me saktësi ekstreme.

Që atëherë, ekspertët kanë zbuluar se – ndërkohë që ka luhatje – Toka ka qenë duke u përshpejtuar vitet e fundit, me 2020-ën që ka shënuar 28 ditët më të shkurtra që nga vitet 1960.

Dita më e shkurtër e atij viti ishte 19 korriku, kur Toka u rrotullua në 1.47 milisekonda më pak se 24 orë.

Sipas Time and Date, tendenca aktuale në rënie në gjatësinë e ditës më të shkurtër mund të lidhet me “shtresat e brendshme ose të jashtme, oqeanet, baticat apo edhe klimën” e Tokës, por shkencëtarët mbeten të pasigurt.

Në takimin e ardhshëm vjetor të Shoqërisë së Gjeoshkencave në Azinë Oqeanike, i cili zhvillohet javën e ardhshme, Leonid Zotov dhe kolegët Christian Bizouard dhe Nikolay Sidorenkov do të argumentojnë se ulja mund të lidhet me ‘lëkundjet e Chandler’, termi i dhënë për lëvizjen e poleve gjeografike në të gjithë sipërfaqen e globit.

.

Të Ngjajshme

Gjobiten 187 shoferë në Shkup, 69 për vozitje të shpejtë

Në Tabanoc dhe Bogorodicë për dalje nga vendi pritet rreth 30 minuta

Karantinë dhe izolim, KSI me rekomandime për rastet me linë e majmunit në Maqedoni

admin

Leave a Comment