April 16, 2021
Portali Shprehja

Zbulohet misteri i ujit në Mars?

Shkencëtarët kanë arritur në përfundimin se shumica e tij u bllokua në shtresën e jashtme të planetit – në koren e tij. Uji antik ekziston në formën e mineraleve që përmbahen në shkëmbinjtë e Marsit, të mbledhura nga anijet kozmike dhe meteoritët që orbitojnë në Mars.

“Ne tashmë e dimë nga studimet e atmosferës së Marsit se një pjesë e këtij uji kishte humbur në hapësirë, ndërkohë depozitat e akullit nën dhe na bënë të kuptojmë se një pjesë e ujit ka se ngrirë “, tha Dr Grindrod, nga Muzeu i Historisë Natyrore të Londrës, ndërsa gjetjet u botuan edhe në revistën “Science”.

Studiuesit më pas zhvilluan një simulim kompjuterik se si uji humbi nga planeti me kalimin e kohës. Më shumë se katër miliardë vjet më parë, Marsi ishte më i ngrohtë dhe më i lagësht – ndoshta me një atmosferë më të trashë. Uji përshkoi përmes lumenjve, duke krijuar kanale në shkëmb dhe u bashkua në krateret e goditjes.

Shkencëtarët argumentojnë se Planeti i Kuq mund të ketë mbajtur ujë të mjaftueshëm për të mbuluar të gjithë sipërfaqen e tij në një shtresë me madhësi midis 100 m dhe një kilometër thellësi. Rreth një miliard vjet më vonë, Marsi kishte bërë tranzicionin në planetin më të ftohtë dhe të shkretë që njohim sot.

Të Ngjajshme

Sipas anketimeve të reja, njerëzit me këtë profesion bëjnë seks më së shpeshti gjatë javës

admin

Nuk do të ketë më patate të skuqura! Ndryshimi klimatik rrezikon kultivimin e patateve

admin

Shiu i meteorëve Lyrid do të jetë aktiv këtë javë – Mos e humbisni mundësinë ta shihni me këtë datë

admin

Leave a Comment